Magyar Club

O’ahu szigetén, Honoluluban alapították meg a Magyar Clubot az 1970-es években, amikor Mindszenty József bíboros meglátogatta Hawaiit és összefogásra bíztatta a szigeten élő 1956-os menekülteket.

augusztus 20. magyar piknik Kapiolani park
Találkozó a Kapiolani parkban. Fotó: Hawaii Magyarok

A klub hivatalosan bejegyzett csoport volt, kulturális tevékenységet folytattak és tagsági díjat fizettek. Ám a vezető tagok kiöregedése után a klub működése megszűnt. A csoport fiatal tagjai azonban nem hanyagolták el a közös tevékenységeket, így minden szombaton a Kapiolani parkban találkoznak. Ezek a szombati találkozók napjainkban is élnek, köszönhetően a klub egyik aktív tagjának, aki megközelítőleg negyven éve várja a magyarokat főtt étellel. Ezeken a találkozókon gyakran megjelennek a magyar turisták is.

Nemzeti ünnepeinkről az óceán mellett emlékeznek meg. A férfiak fehér ingjükre tűzik ki a kokárdát, a frissen sült lángos illatára pedig a turisták is felkapják a fejüket.

augusztus-20-lc3a1ngosozc3a1s-hawaii-e1523945620140.jpg
Lángosozás augusztus 20-án. Fotó: Hawaii Magyarok

Bár az elmúlt időszakban nem jellemző, de korábban a nagyobb ünnepségek alkalmával termet béreltek és kisebb előadásokat tartottak.

Hawaiit könnyű megszeretni, s ez igaz a kint élő magyarokra is. Egy erős közösség az ottani, mely tiszteletben tartja, ha valaki magányra vágyik, s felkarolja azt, akinek hiányzik az anyaország.

Az internetnek köszönhetően számunkra is elérhetővé válik a magyar ünnepekről való megemlékezés Hawaii fővárosában, Honolulu parkjában, vagy a magyar zászló kitűzése az óceánparton.

%d blogger ezt szereti:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close